A hagyomány folytatódik…

2015-11-02 18:13:35  -  Gerendeliné Papp Annamária

A szeretetnek nincs köze a leereszkedéshez;
a jótékonyság nem szánalomból, hanem szeretetből táplálkozik.
A szeretet és a jótékonyság egy, mert ha jót cselekszünk, szeretettel tesszük.
A szenvedőnek elsősorban nem pénzre van szüksége.

/Teréz anya/

Az idei évben is nagy szeretettel vártuk rendezvényünkre a „Dombegyház Időseiért” Alapítvány szervezésében vendégeinket a Jótékonysági Estre, melyet minden évben az Idősek Világnapja alkalmából szervezünk meg.

Lázas készülődéssel teltek az előtte lévő hetek szervezés szempontjából.
Mindenki kivette részét minden munkafolyamatból, hogy a végeredmény tökéletesre sikerüljön.

Itt is szeretnénk megemlíteni, hogy a 2013. évi adó 1 % - nak felajánlásából – amely 90 000 forint volt - antidecubitus matracot, matracvédőt, párnaemelőt és a napi munkát segítő mosdókesztyűt vásároltunk.

Az idei est is délután 6 órakor vette kezdetét, igaz ahhoz, hogy minden részlet a helyére kerüljön megelőző munkálatok is szükségesek voltak. (asztalterítés, tálalás)
Az estet megnyitotta Sustik Ferencné két megható és elgondolkodtató történettel, gitáron kísérte őt Lehoczki János, aki elénekelt egy Zorán dalt is.
Őket követte az iskolai Színjátszó szakkör műsora, utána a Gondozási Központ lakói népdalokat énekeltek, Szanda Pali Bácsi citerakíséretével.
Túri-Kis István plébános Úr osztotta meg gondolatát, jókívánságát a vendégek és az idősek számára. Hornok Dorottya vers szavalása és a Gondozási Központ dolgozóinak paródia előadása következett Rómeó és Júlia – 50 év nagy idő címmel.
Végezetül, településünk polgármestere Dr. Varga Lajos zárta szavaival a programkínálatot.

Az est második felében egy könnyed vacsoraként szendvicset, salátát, limonádét és forralt bort tálaltak fel a Gondozási Központ dolgozói a jelenlévőknek.
Vacsora után a Molnár Zenekar szolgáltatta a talpalávalót, egy kis szünet erejéig tombolahúzás következett sok értékes nyereménnyel, és az est folytatódott a zenés mulatsággal.

Szeretnénk ezúton is köszönetet mondani minden segítőnek, ki részt vett az előkészületekben, és azoknak is, akik valamilyen formában hozzájárultak az est sikeréhez.

Gerendeliné Papp Annamária

Köszönetnyilvánítás

2015-10-14 13:16:20  -  Sustik Ferencné

A "Dombegyház Időseiért" Alapítvány kuratóriuma nevében köszönöm mindenkinek, aki megtisztelte jelenlétével és segítő adományával a 2015. október 3. napján rendezett Jótékonysági Estet és bármilyen módon segítségünkre volt a szervezésben, kivitelezésben!
Külön köszönöm meg mindenkinek a sok önzetlen felajánlást és azok segítségét, akik nem tudtak részt venni az esten, de adományukat eljuttatták az alapítvány részére!
Az est bevétele 203.000 forint volt!

Tisztelettel:
Sustik Ferencné
Kuratórium elnöke

Köszönetnyilvánítás

2013-10-11 22:30:37  -  Sustik Ferencné

A "Dombegyház Időseiért" Alapítvány kuratóriuma nevében köszönöm mindenkinek, aki megtisztelte jelenlétével és segítő adományával a 2013. október 5. napján rendezett Jótékonysági Estet és bármilyen módon segítségünkre volt a szervezésben, kivitelezésben!
Az est bevétele 224.000 forint volt!

Tisztelettel:
Sustik Ferencné
Kuratórium elnöke

Tavaszvárás a Gondozási Központban

2013-03-26 16:10:32  -  Sustik FerencnéA Gondozási Központ rendezvényei

Miután Vízkeresztkor lebontottuk a karácsonyfát, megkezdődött a farsang időszaka, mely hagyományosan a lakomák, víg mulatságok, bálok ideje.

Nálunk a farsang fánksütéssel, fánkevéssel, vidám zenehallgatással, tánccal zajlik. Tavaszi, élénk színű díszekkel tettük hangulatossá, tavaszváróvá az intézményt.

A következő hétköznapokat feledtető ünnepünk a Nőnap volt. A Balsaráti Vitus János Általános Iskola színjátszó csoportjának tagjai megható, szép műsorral köszöntötték az idős néniket, a dolgozókat és apró ajándékkal kedveskedtek, amit ezúton is megköszönünk a gyerekeknek és felkészítőjüknek, Gulyás Imrénének.

A női dolgozókat az Önkormányzat vidám, színes virágokkal köszöntötte. Köszönjük szépen!

Szintén az általános iskolás gyerekek révén emlékezhettünk meg méltóan az 1848-1849 – es Forradalom és Szabadságharc eseményeiről, mely Magyarország újkori történelmének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve, a polgári átalakulás megindítója. A gyerekek műsora méltó kerete volt ennek a szép magyar ünnepnek.

A bentlakó idősek szívesen részt vesznek minden ünnepi eseményen, ezzel is változatossá tudjuk tenni mindennapjaikat.

Köszönöm, hogy elolvasták kis cikkünket, és ezúton kívánok mindenkinek

Áldott Húsvéti Ünnepeket

a Gondozási Központ minden lakója, ellátottja és dolgozója nevében.

Sustik Ferencné
Intézményvezető

Jótékonysági Bál 2012

2012-12-12 09:58:31  -  Kerék ErzsébetA Gondozási Központ rendezvényei

A Dombegyház Időseiért Alapítvány hagyományaihoz tartózó rendezvényre második alkalommal került sor, 2012.10.13-án. A nemrégiben felújított Művelődési Ház nagytermében izgatottan vártuk a meghívott vendégeinket. Örömmel tapasztaltuk, mennyien jelentek meg a rendezvényünkön. Mint az elmúlt évben, ismét saját sütésű süteményekkel vártuk a megjelenteket, és egy újdonsággal is készültünk, hidegtálakkal és forralt borral kedveskedtünk vendégeinknek.

A rendezvényre érkezetteket, továbbá községünk polgármesterét és a megjelent képviselőket Sustik Ferencné intézményvezető köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy jelenlétükkel, anyagi hozzájárulásukkal segítik alapítványunk munkáját. A hivatalos és ünnepélyes megnyitó után Hurguly Lászlóné, a kuratórium tagja - az est műsorvezetője - néhány mondatban bemutatta a Dombegyház Időseiért Alapítványt, amelyet 2008-ben hoztunk létre.

Egy rövid ismertetést kaptunk arról, hogy az eltelt egy évben az alapítvány milyen segítséget nyújtott az intézmény működéséhez, - melyet adományokból és az SZJA 1% - nak fogadásából tudtunk finanszírozni, - majd tájékoztatta a közönséget az est részletes programjáról, és jó szórakozást kívánt mindenkinek. Ezt követően átadta a szót Gerendeli György alpolgármesternek, aki az idősek megbecsüléséről beszélt, ezzel köszöntve időseinket az Idősek Világnapja alkalmából. Röviden elmondta, hogy az ENSZ először 1991-ben rendezte meg az Idősek Világnapját, azóta minden év október 1-jén megemlékezünk a Föld mintegy hatszázmillió idős lakosáról. Beszéde után vette kezdetét a mintegy kétórás műsor. Ebben láthattak fiatal helyi fellépőket, így pl. a dombegyházi iskolások színjátszóit, ill. Hurguly Lilla és Petra könnyűzenei összeállítását.

Ezután a Gondozási központ lakói, dolgozói előadásán szórakozhattak a jelenlévők. Volt mindenkinek kedvére való, színdarab, táncos paródia, retró-tánc. Az előadássorozatot követően Dr. Varga Lajos polgármester mondott köszönetet, és elismerő szavakkal illette az est színvonalas műsorát, majd jó szórakozást kívánt mindenkinek. Vacsora után hamar megjött a kedve a vendégeknek is a tánchoz, de egy kis időre mi házigazdák foglaltuk el a táncparkettet. A zenét Nagy Csaba & Nagy Edit retro duó biztosította. Még éjfél előtt sor került a tombolahúzásra, ahol értékes ajándéktárgyak találtak gazdára. A siker és elismerés idén sem maradt el. Fáradtan, de jókedvűen mentünk haza. Örülünk, hogy egy sikeres, jó hangulatú rendezvényen emlékeztünk meg az Idősek Világnapjáról, ahol a bevétel 204.000 forint volt. Ezúton is köszönjük mindenkinek a segítséget!

A rendezvény mottójául választott idézettel köszönök el mindenkitől, aki megtisztelt azzal, hogy elolvasta soraimat.

" A legszebb művészet tudod mi? Derült szívvel megöregedni.”
/Faluhelyi Magda/

Köszönetnyilvánítás

2012-11-12 22:58:19  -  Sustik FerencnéKöszönetnyilvánítás

Tisztelt Támogatóink!

Köszönetemet fejezem ki minden kedves nagylelkű felajánlónak, akik úgy rendelkeztek, hogy a 2011. évi személyi jövedelemadójuk 1% - át a "Dombegyház Időseiért" Alapítvány javára utalják. A befolyt összeg 71.315 forint.

Ezúton tájékoztatom kedves támogatóinkat az előző évi 94.295 forint felhasználásáról:

Eszközbeszerzés:

1 db vérnyomásmérő
21.000 forint
2 db vércukorszintmérő
20.000 forint
1 db Philips turmixgép
10.000 forint

Működési kiadás:

20.495 forint

A fennmaradó 22.800 forint tartalékolásra került.

A 2012. október 13-án rendezett Jótékonysági Est bruttó bevétele 204.000 forint volt.

Köszönet érte minden kedves résztvevőnek!

Minden jót, erőt, egészséget kíván az alapítvány és az idősek nevében

Sustik Ferencné
a Kuratórium elnöke

„A józan gondolkodással és kitartással megerősített lángoló lelkesedés az a jó
tulajdonság, amely legtöbbször sikerre visz.” / Dale Carnegie /

Jótékonysági Est

2012-10-23 22:42:15  -  Sustik FerencnéKöszönetnyilvánítás

A "Dombegyház Időseiért" Alapítvány nevében köszönöm mindenkinek a 2012. október 13-án rendezett Jótékonysági Esten a részvételt, az adományokat, minden segítséget - a fellépők műsorát, a köszöntő beszédeket, a teremdíszítést, a finom sütemények készítését - és bármi egyéb segítséget, amellyel hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

Sustik Ferencné
Kuratórium elnöke

Családi Nap a Gondozási Központban 2012-ben

2012-10-23 22:20:12  -  Kerék ErzsébetA Gondozási Központ rendezvényei

"A sors attól sors, hogy nem magunk választjuk,
mégis meg kell állnunk a helyünket, bármit hozzanak is a napok."

Colin J. Fajyard


Eseményfotó
Örömteli esemény helyszíne volt –egy év után ismét– a Gondozási Központunk, ahol meghívott vendégeink, időseink és azok családtagjai, valamint az intézményben dolgozók gyűltek össze, hogy az idei év aktuális „családi napján” találkozzunk.

Eseményfotó

Központunk nem csupán egy épületet jelöl, sokkal több annál, hiszen egy arra megfelelő életformát nyújt azok számára, akik valamilyen oknál fogva biztonságosabbnak éreznek egy idősek otthona által nyújtott szolgáltatást bármilyen más életkörülménynél. Ezért is nagy hangsúlyt fektettünk a család, illetve az idős lakóink számára a közös programoknak. Az ilyen jellegű „ünnepek” mindig szorosabbra fonják a család láthatatlan kötelékét. Nekünk, dolgozóknak is különösen szükségünk van ezekre az eseményekre, mert közelebb hoz bennünket egymáshoz, változatosságot nyújt a mindennapos munkánkban.

Eseményfotó

Izgatottan készültünk erre a szép napra. Sustik Ferencné köszöntötte a megjelent részvevőket, majd ismertette az aznapi programot. Az eseményt Kerék Erzsébet indította, a 2011-12-es év történéseit ismertette képekben. Ezután, az ünnepi ebéd elfogyasztását követően tombolahúzás következett. Eseményfotó
Nagy izgalommal várták lakóink és vendégeink a hagyományos színdarabunkat, amit az időseink és a gondozónők adtak elő. Ezt követően táncos produkcióval kedveskedtünk mindenkinek. A további történésekről beszéljenek inkább a képek.Gondozási Központ 2012. évi "Csipetcsapat" kirándulása

2012-08-06 23:58:23  -  Kerék Erzsébet

Az idei kirándulásunkra nyár elején került sor. Felkészülésünket a "nagy utazásra" jelentősen segítette a dombegyházi Polgármesteri Hivatal, amely biztosította számunkra a hivatal kisbuszát (persze sofőrrel együtt :)). Kicsiny csapatunk 2012. június 5-én reggel indult el Mezőhegyes felé. A csapat 9 főből állt, a Gondozási Központ hét lakójából, egy kísérővel és sofőrrel. Kiruccanásunk nagyon jó hangulatban telt, az otthon lakói örültek az új élményeknek. Az utazás rövid volt, az időjárás is kegyes volt hozzánk, kellemes időnk volt aznap.

A nap során az alábbi jelentős programpontokat tűztük ki magunk elé:

 • Kocsimúzeum meglátogatása, ahol az alábbi kocsi-típusokat és speciális információkat ismertük meg:
  • Mezőhegyesi lőcsös kocsi: a parasztok kocsija, személyszállításra, teherhordásra alkalmas, petrence-magasító rúddal több hasznos teher szállítására képes
  • Római harci szekér (biga): a Szilvásváradon található eredeti kocsi másolatát tekintettük meg
  • Lengyel szán: legfontosabb jellemzője, hogy nem borul fel könnyen, a kanyarvétele is könnyebb
 • Nonius hotel megtekintése: ez különösen nagy élmény volt lakóink számára, a szép helyet meg is örökítettük.
 • További látnivalók megtekintése:
  • Evangélikus templom (Kozma F. utca 3.)
  • Centrál Étterem (Kozma F. u. 22.)
  • Ménesbirtoki hősi halottak emlékműve (Csekonics park)
  • Északi diadalív (Kozma F. u. 32.)
 • Új környezet megismerése, szabad levegő

A program végeztével meglátogattuk a helyi Fanti cukrászdát, ahol mindenki kedvére választhatott süteményt, fagyit.

Látványokban, közösségi élményekben gazdagabban tértünk haza. Köszönjük a támogatásokat, melyek ezt a csodás kirándulást lehetővé tették!

2012-es Élménynap a Gondozási központban

2012-08-06 23:18:54  -  Kerék Erzsébet

Verőfényes napsütéssel igazi nyári idő köszöntötte a sok gyermeket és kísérőt, aki ellátogatott 2012. május 31-én a gazdag programmal tarkított élménynapi rendezvényre Intézményünkbe.

A Gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. Magyarországon 1931-től ünneplik, május utolsó hétvégéjén tartják. Az ünnep eredeti célja, hogy megemlékezzenek a gyermekekről, az egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről.

Csütörtökön délben már nagyon izgatottan vártuk az óvodások, iskolások érkezését. Az intézményvezető Sustik Ferencné fogadta a Balsaráti Vitus János Általános Iskola tanulóit és a Hollósy Kornélia Óvoda óvodásait, majd kezdetét vette az előzőleg az udvaron elrejtett ajándékok hagyományos keresése.

Az eseményen arcfestés is volt, közkívánatra pillangók, Batman-ek és pókemberek sokasága került az arcokra. Emellett lehetett még aszfaltra rajzolni, az aszfaltrajzokat édességgel jutalmaztuk. Éhen és szomjan sem maradt senki: az intézmény dolgozói az általuk készített palacsintát, szendvicset és üdítőt kínálták körbe a gyerekeknek.

Az ovisoknak sajnos hamarabb kellett visszaindulniuk, mint a nagyobbaknak, várta őket az uzsonna és szüleik. Útravalónak mindenki megkapta ajándékát és jóleső fáradtsággal indultak vissza az óvodába.

A sok hálás mosoly, a jókedvű kacagás volt a legértékesebb jutalom, amit kaptunk cserébe, így ez a nap számukra is maradandó emlék maradt. Élményekkel teli, nagyon szép volt ez a nap!

Köszönjük az Óvónőknek, Tanitónőknek, hogy elhozták csoportjukat és aktívan részt vettek, segítettek programunkban!


" Gyermeknapi kívánság...

Gyermeknapon e kerek földtekén
jusson mindenhová szeretet és fény!
Teljen boldogságban megannyi pillanat,
csillanjon fel a remény a szemekben, ott hol
könny fakad!"

Kovács Gabriella

Kerék Erzsébet 2012.06.07.

Jótékonysági Est 2011.

2012-02-08 14:15:07  -  Kerék Erzsébet"Dombegyház Időseiért" Alapítvány

Szorgos és izgalmas készülődés előzte meg - a hagyományteremtő szándékkal - megrendezett első jótékonysági estünket.
Azok, akik felkérést kaptunk a szervező munkában való részvételre, igyekeztünk - teljes szívből és legjobb tudásunk szerint - mindenki megelégedésére tevékenykedni. A Gondozási Központból pénteken a Művelődési Házba átmentünk, hogy ünnepi „ruhába” öltöztessük a nagytermet. A díszítés báli hangulatot kölcsönzött nekünk is, és a környezetnek is. Megterítettünk ,szendvicset készítettünk, az otthon sütött sütemények az asztalra kerültek, s minden készen állt a vendégek fogadására. A Jótékonysági est műsorvezetője Hurguly Lászlóné kuratóriumi tag volt, aki minden megjelent kedves vendéget köszöntött, és átadta a szót a kuratórium elnökének.

Sustik Ferencné a vendégek köszöntése után néhány mondatban bemutatta "Dombegyház Időseiért" Alapítványt, elmondta köszöntőjét az Idősek Világnapja alkalmából, majd tájékoztatta a közönséget az est részletes programjáról jó szórakozást kívánva mindenkinek.

Gerendeli György, a település alpolgármestere megtisztelte a rendezvényt köszöntő szavaival, kiemelve a civil szervezetek és az összefogás fontosságát.

2011. október 6-án este minden kedves vendéggel együtt tapsolhattunk annak a színvonalas műsornak, amelyet a Balsaráti Vitus János Általános Iskola színjátszóköre adott elő, majd a Héthalom Citerazenekar és Népdalkör fellépése következett. A Gondozási Központ lakói és dolgozói szórakoztató színdarabjának tapsolhatott a közönség , végezetül a vállalkozó kedvű, táncos lábú és a zenét kedvelő kollégáinkkal egy Country táncot adtunk elő. A műsorszámokat dr. Varga Lajos polgármester megköszönte, egy rövid beszéddel üdvözölte a rendezvényt, a résztvevőket kellemes estét kívánva a megjelent vendégeknek.

Kezdetét vette a szórakozás - kellemes zene mellett – lehetősége volt mindenkinek a kikapcsolódásra.A bál fénypontja valószínűleg a tánc volt, melyet már csak a tombolahúzás szakított félbe 11 óra körül. Fortuna kegyeltjei értékes ajándékokkal gazdagodhattak a tombolahúzást követően. A felajánlásokból és a tombolák árusításából befolyt összeget, mely 176.000 forint volt, (a ráfordítás levonása után 103.000 forint) " Dombegyház Időseiért" Alapítvány számlájára helyeztünk el.

Tisztelettel köszönjük mindenkinek, aki e nemes cél mellé állt - segítségét, segítő támogatását adta az idős embereket támogató alapítványunknak.

Köszönet

2012-01-11 22:38:41  -  Sustik Éva

Tisztelt Támogatóink!

Ezúton szeretném megköszönni minden nagylelkű támogatónknak a "Dombegyház Időseiért" Alapítványnak felajánlott SZJA 1%-ot.
Nagy sikernek könyveltük el, hogy miután első évben fogadhattuk ezt a támogatást, a befolyt összeg 94.295 Ft. volt. Az összeg felhasználásáról későbbiekben tájékoztatom kedves támogatóinkat.

Még egy nagy KÖSZÖNET illeti meg 2011. október 7. - én rendezett első jótékony sági estünk minden résztvevőjét. Köszönjük, hogy megtisztelték rendezvényünket, és támogatásukkal segítették céljainkat.
Az est bruttó bevétele 173.000 Ft volt, melyből 150.000 Ft. - ot befizettünk az alapítvány számlájára, 20.000 Ft. - ot pedig a Gondozási Központ mikulás ünnepségének, és karácsonyi ünnepségének finanszírozására fordítottunk.

" Hinni kell abban, amit az ember cselekszik,
amit akar, amit lehet, vagy amit álmodik."

/Romain Roland/

Köszönettel az alapítvány és az idősek nevében
Sustik Ferencné
Kuratórium elnöke

Nyári emlékeink

2011-10-20 10:56:36  -  Kerék Erzsébet

Nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy beszámoljak mindarról, ami a nyár során az intézményünkben történt. Az idei nyarunk mozgalmasabb volt, mint az előzőek. Sikerült valóra váltani régebbi tervünket, és megtekintettük a Dombegyház határában lévő Szent Kornélia kápolnát. A kápolnát dr. Bisztray Tamásné építtette a falunktól kb. 2 km-re északra. A helyi önkormányzat biztosította a gépjárművet számunkra, hogy kicsit kirándulhassunk. Itt megjegyzem,hogy számomra is élmény volt, mivel én sem láttam a kápolnát belülről. Az aratás időszakában egy foglalkozás keretében búzakalászt tisztítottunk, ezeket a hagyományos családi napra készítendő ajándékokhoz használtuk fel. Munka közben felidéződtek a régi aratási emlékek. Derűsek, boldogok voltak az arcok...Mosolyt fakasztott az emlékezés. Lakóink időközönként rendszeresen végeznek kisebb feladatokat, pl. kézimunkázást. A foglalkozások családias légkörben, jó hangulatban zajlanak. A hosszan tartó nyári meleg alaposan próbára tette az idős emberek tűrőképességét, ennek ellenére izgatottan készültek a szeptember első hetében megrendezendő hagyományos családi napi programra, amelyen a bentlakók és az intézmény dolgozói is felléptek. Előbbiek egy jelenettel, utóbbiak pedig tánccal. A vendégeinknek nagyon tetszettek a műsorok, a program jó hangulatú tombolahúzással ért véget.

"Nézegessük a szívünkben tárolt emlékképeket, keressük ki közülük a szépeket, amelyek kis időre jelenné formálják a múltat, és felejtetik a jelent"

Hirtelen betoppant az ősz, és a ködszitáló, hűvös napjaival szobánkba kényszerít bennünket. Ilyenkor még jobban oda kell figyelnünk az időseinkre, nem szabad, hogy tartós tétlenség uralkodjon el rajtuk. Ügyelnünk kell fizikai és szellemi állapotukra, mindennapos sétákkal, az életkoruknak megfelelő mozgásfajták biztosításával.

Minden olvasónak , az otthon valamennyi lakójának és dolgozójának ezúton is jó egészséget, egymáshoz türelmet, megértést kívánok. Köszönöm ,hogy megtiszteltek idejükkel és elolvasták az írásomat.

Dombegyház, 2011. okt. 18.

Kerék Erzsébet

"Keresd az emberek igazi arcát,
élj magad is úgy, hogy igazi arcodat lássák."

Dosztojevszkij

Élménynap a Gondozási Központban

2011-06-16 12:35:51  -  Kerék Erzsébet
Élménynap

Gyerekzsivaj töltötte meg intézményünket május 25-én 13 órától. A Hollósy Kornélia Óvodából és a Balsaráti Vitus János Általános Iskolából érkeztek gyerekek az időseinkhez. Az esemény résztvevőit Sustik Ferencné intézményvezető köszöntötte. Ez a délután a felhőtlen játékról szólt és mindazokról, akik a felnőtteket megajándékozzák verssel, játékkal, szeretettel az óvodákban, iskolákban és nálunk.
A már hagyományos és igen népszerű "kincskereséssel" kezdtük a programokat. Apró ajándékokat rejtettünk el az udvaron, amelyeket a gyerekek nagy örömmel, és egy kis segítséggel meg is találtak. A kincsek apró ajándéktárgyak voltak.

A csemeték nagyon boldogak voltak, örömmel mutatták szerzeményeiket az óvónéniknek és a többi felnőttnek.
Több játékos programmal kedveskedtünk az ifjúságnak. Nagy siker volt az arcfestés, amit Tóth Andrásné és Kerék Erzsébet készített. Készült Pókember, Batman, pillangók, virágok és még sorolhatnám.
Aszfaltrajzot is készítettek az apróságok, és nagy sikert aratott a temérdek lufi, amit a kollektíva osztott szét a gyerekek közt. Ha eldurrant egy, lehetett sorba állni a következőért.

Kellemesen elfáradtak és megéheztek a lurkók, ezért palacsintával és szendviccsel kedveskedtünk nekik. Sokat jelentett az idősek számára, hogy láthatták az örömet a gyerekek szemében.

"Tanítsd a gyermeket úgy élni,
egész évben tudjon szeretni,
minden megélt percnek örülni,
a rászorulóknak kezet nyújtani.."

Kerék Erzsébet

Végre tavasz!

2011-05-15 16:25:06  -  Sustik Éva

Talán még soha nem vártuk ennyire a tavaszt, mint idén! A hosszú, hideg és sötét tél után már igen–igen vágytuk a meleget, napfényt, zöldet, virágokat.

Munkánk is igen sok volt január – február hónapban. A nagy segítséget jelentő, közmunka keretében foglalkoztatott dolgozók csak márciustól léptek munkába, addig a szűk 9 fős kollektíva látta el a Gondozási Központ minden szakfeladatát (házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, ebédhordás) és a bentlakásos ellátás takarítási feladatait is. Minden zökkenőmentesen működött, melyért az intézmény összetartó közösségének jár köszönet.

Március 1. napjától új szervezéssel kibővítettük a házi segítségnyújtás rendszerét. 72 főről tudunk otthonában gondoskodni, igény szerint meleg ebédet biztosítani számukra. Ezzel több új munkahely is létrejön, mely igen fontos a mai munkaszegény világban.

Idén is megrendeztük hagyományos farsangi fánksütésünket, majd március 15–én a Balsaráti Vitus János Általános Iskola diákjai (felkészítő pedagógus: Gulyás Imréné) szép műsorának nyomán emlékeztünk az 1848 – 1849-es forradalom és szabadságharc eseményeire.

Március 18-án bezártak egy bentlakásos intézményt a megyében. Emiatt, a Békés Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala felkérésére, két új ellátottal bővült lakóink sora.

2011. május 1. napján 26 idős emberről gondoskodunk. Két főnek határozott idejű megállapodása van, a 27. fő beköltözése folyamatban van.

A Húsvéti Ünnepek tiszteletére tavaszi díszbe öltöztettük az intézményt és a szívünket is. Meghallgattuk az óvodás gyerekek aranyos műsorát. Lakóinknak és a gyerekeknek is, saját készítésű húsvéti ajándékkal kedveskedtünk, még locsolkodtunk is!

Május 1 – re elkészült az intézmény szép májusfája. Köszönet érte minden közreműködő lakónak és dolgozónak!

Ez évben is örülhettünk a finom majálisi birkapörköltnek Csatlós András és felesége jóvoltából. Egy birkát adományoztak az intézménynek, melyet Sustik Ferenc főzött meg bográcsban a lakóknak és a meghívott vendégeknek. Külön öröm, hogy az adományozó Csatlós házaspár velünk együtt költötte el a majálisi ebédet.
Köszönjük a nagylelkű felajánlást és a szakács munkáját!

Köszönöm, hogy elolvasták az intézményi élménybeszámolót.
Mindenkinek jó egészséget kíván:
Sustik Ferencné

2010. május 6.

„Bár volna rá szavam vagy hangjegyem,
hogy éreztessem, ahogy érezem ez illatot, e fényt, e nagy zenét,
e tavaszi varázslat ihletét,mely mindig új és mindig ugyanaz:
Csodák csodája: létezés…tavasz!”

/Várnai Zseni/

Gondozási Központ - FELHÍVÁS

2011-02-05 18:56:42  -  Sustik Éva
Együtt, egymásért!

Alapítványunk, a „Dombegyház Időseiért Alapítvány” betöltötte 2. életévét, így a 2010. év adójának 1%-át felajánlhatja alapítványunknak, hogy szélesebb körben és formában tudjuk segíteni Dombegyház rászorult idős embereit!

ADÓSZÁM: 18393426–1–04

KÖSZÖNÖM SEGÍTSÉGÜKET!

Sustik Ferencné
a kuratórium elnöke

Gondozási Központ

2010-12-18 11:53:26  -  Sustik Éva

Kedves leendő lakónk!

Lehet, hogy ismeri, de az is elképzelhető, hogy ez úton szerez tudomást arról, hogy Dombegyházon működik egy olyan intézmény, amely az időskorú rászorultaknak OTTHONT ad.

Az alábbiakban ismertetem e lehetőség feltételeit.

Célunk a minden áron való segítés. Segítése annak, hogy aki már-már veszíteni hitte otthonát, az nyugodt környezetben OTTHONRA leljen.

Kérem olvassa el e lehetőségről írott soraim és amennyiben úgy érzi, szüksége van erre az OTTHONRA, azt jelezze felém.

Szeretettel várjuk családi közösségünkbe.


Néhány mondatban bemutatom intézményünket.

12 éve működünk a települési Önkormányzat fenntartásában, 28 férőhellyel, 9 állandó dolgozóval. Két éve bővült az intézmény nyolc férőhelyes új épülettel. Szép, parkosított udvar veszi körül az épületeket.

Két éve változatlan térítési díj ellenében gondoskodunk a lakók kényelméről, biztonságáról.

Tartozzon Ön is közénk!

Sustik Ferencné
Intézményvezető

Elérhetőségeim:

 • Levélcím: 5836 Dombegyház Tavasz u. 3.
 • Telefon: 68/ 433-259, 70/ 338 9981
 • E-mail: sustikevakukacgmail.com

Néhány fotó az intézményről:

Családi nap

1 1 1

Élménynap az óvodásokkal:

1Kreatív foglalkozásokon készített munkák:

1 1 1Gondozási Központ őszi élményei

2010-11-19 06:24:21  -  Sustik Éva

“Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik.
Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, az sosem lesz elég.”
(Dan Millman)

A 2010. szeptember 10–én rendezett Családi Napunk érdekessége a dolgozók meglepetésműsora, az „Apáca show” volt – fogadják szeretettel. Köszönöm mindenkinek azt az önzetlen segítséget, amellyel rendezvényünket bármilyen módon támogatta.

Október 20–án került sor az őszi Egészségnap megrendezésére. A kora nyári Egészségnap mintájára készültünk. Pappné Gazsi Anna meghívott vendégünk a gyümölcsökről beszélt, kiemelve az őszi gyümölcsöket. Jómagam a „Túlzott gyógyszerfogyasztás veszélyei időskorban” címmel tartottam előadást.

Az 1956–os Magyar Forradalom és Szabadságharc 54. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen vettünk részt az iskola tornacsarnokában, az ünnepet megelőző napon. A színvonalas műsor és az ünnepi beszéd méltó keretet adott az emlékezéshez. Intézményünkben október 21–én róttuk le gondolatban kegyeletünket az '56–os hősök előtt Gulyás Imréné és a Battonyai Művészeti Iskola dombegyházi színjátszó szakköreinek szép műsorával.

…és kezdődik az év legszebb időszaka… November 28–án, Advent első vasárnapjával megkezdjük felkészülésünket a Karácsonyra, várjuk a Mikulást, majd elbúcsúztatjuk az Óévet és várakozással tekintünk az Újév elé…
Mindehhez mindannyiunknak kívánok minden jót, Derűt, Békét, Boldogságot!

Egészségnap

2010-07-29 17:27:46  -  Sustik Éva

2010. június 30-án délelőtt 9 órától hagyományteremtő céllal egészségnapot rendeztünk az időseknek, mely nekünk dolgozóknak is hasznos, és érdekes volt.
A cél az volt, hogy az idős emberek körében nagyon jellemző sok gyógyszerfogyasztás, kevés folyadékfogyasztás, kevés mozgás tényét próbáljuk valamilyen szinten megváltoztatni, valamint ismereteiket e tárgyban bővíteni.

Az első előadást Pappné Gazsi Anna védőnő tartotta a homeopátiáról, alternatív gyógymódokról. A homeopatikus szerek nagy segítséget nyújthatnak a hagyományos kémiai orvoslás mellett, vagy szemben különböző tünetek leküzdésében.
Az egészséges táplálkozás, megfelelő folyadékfogyasztás és mozgás fontosságáról szólt az én előadásom. Erről az időseknek nem lehet eleget beszélni, és főleg példát kell mutatni.
Délután Dr. Zajac Tamara, intézményünk orvosa beszélt az idősgondozásról, idősápolásról orvosi szemszögből.

Egészséges falatokkal – korpás kifli Flóra margarinnal, sajttal, ill. túróval, zöldségekkel,
Finom magyar gyümölcsökkel, valamint
Egészséges italokkal – természetes ásványvíz, zöld tea mézzel és citrommal – kedveskedtünk időseinknek, vendégeinknek.
A vendéglátást Balázs Illésné ellátottunk, és családja támogatásának köszönhetjük.

Nagy örömünkre sikert aratott a kezdeményezés. Az idősek részéről már egy őszi egészségnapra is kaptunk felkérést, melyet októberben meg is rendezünk.

„ Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya.
Ha körültekintő figyelmet szentelünk gyertyánknak, sokáig fog égni.”
/Manfred Kets De Vries/

Élménynap 2010.

2010-06-17 21:37:46  -  Sustik Éva

Ezzel a címmel illettük az idősek – gyerekek idei találkozóját, melyet május 26-án 13 órától a gyermeknap apropóján rendeztünk a gyerekeknek.

Az óvodás gyerekek szép számmal eljöttek az óvó nénik kíséretében.
Már hagyományosan első program az udvaron eldugott játékok megkeresése. Örömmel szaladtak körbe és mutatták egymásnak, ki mit talált. Az apró játékokat a kollektíva gyűjtötte össze a gyerekeknek.

Az arcfestés nagy sikert aratott!
Volt Batman, Pókember, Tigris, pillangók szebbnél szebb színekkel, melyek Kerék Erzsébet és Tóth Andrásné ügyességét dicsérik. Még Balázsné Eta néni is kapott egy szép, festett mintát a karjára.

Gyermeköröm.

Előző nap az önkormányzati dolgozók segítségével rögtönzött tekepályát készítettünk. Ügyeskedtek a gyerekek, ki mennyit tud ellökni a bábuk gyanánt szolgáló vízzel teli üdítős palackokból, melyet az idős nénik állítottak fel mindig újra a gyerekeknek.

Volt aszfaltrajz verseny, és olyan gyönyörű, színes rajzok születtek, hogy az óvó néniknek fejtörést okozott a helyezés eldöntése. Mindenki rajzolt valamit, - a jutalom csoki, nyalóka és rágó volt.

A délután talán legszebb történése volt Juhászné Marika néni által játszott körjáték a gyerekekkel. Mindannyian együtt énekeltük a „Körben áll egy kislányka…”, „Nyuszi ül a fűben…” című dalokat, és egy kicsit visszaidéztük saját gyermekkorunkat.

Ezután a gyerekek meg is éheztek, megették a finom szendvicseket, a konyhán sütött palacsintát.

Ezúton köszönöm meg a Kenyérbolt vezetőjének a szendvicshez felajánlott kifliket, Mag Jánosné vállalkozónak mindent amit a kiflire tettünk, hogy finom szendvics legyen belőle, kolléganőimnek a segítséget és a részvétet.

Egy kis üröm vegyült az örömbe…, az iskolás gyerekek nem vettek részt az élménynapon. Volt ebben egy kis hibám nekem is amit később megbeszéltünk Gulyásné Gabikával. Jövőre annál nagyobb örömmel várjuk az iskolás gyerekeket.

Ezen az élménynapon a gyerekek részvételétől valóban élményekben gazdagodtunk és feltöltődtünk.

Dombegyház, 2010. május 28.
Sustik Ferencné

“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.”

(Dosztojevszkij)

Adni jó...

2010-06-17 21:23:06  -  Sustik Éva
Tiszta, szép szoba.

Jó ügy érdekében jót tenni, és ezt együtt, team-munkában cselekedni a mai érzelmekben, összefogásban elszegényedő világunkban nagy dolog…

A mi kis, időseket segítő közösségünkben mégis ez történt, amihez hozzájárult az Önkormányzat közmunkásainak, és vezetőjüknek nagyszerű, önzetlen munkája.

Brenucz István házi ellátottunk története úgy indult, hogy a házi gondozó kolléganők elhatározták – Csillártakarítás. kitakarítanak, rendet tesznek Pista bácsi elhanyagolt háza táján.

Jól indult az akció, mivel neki éppen kórházba kellett menni mentális állapotának romlása miatt. A ház kulcsát a kolléganőkre bízta, mivel jó kapcsolat, kölcsönös tisztelet alakult ki közöttük, - aminek nagyon örülök, de bizony ezért a bizalomért nagyon sokat kellett tenni! Ezek után indulhatott a felújítási – takarítási akció… Volt itt vakolás, malterozás, festés – mázolás!

Pista bácsi az ágyon üldögél.

A sok munkának meg is lett az eredménye, a házra szinte rá sem lehetett ismerni. Ehhez az is hozzájárult, hogy függönyöket, falvédőt, asztalterítőt kapott Pista bácsi Szabó Marika házi gondozó kolléganőtől önzetlenül, ajándékképpen.
Köszönet érte neki, és köszönet minden ott dolgozónak!

Az igazi jutalom a sok munkáért Pista bácsi öröme volt, amikor meglátta a szép, tiszta aprócska házát, ami az Ő otthona. Tapsolt örömében…

Vakolás az utcafronton.

Dombegyház, 2010. május 31.

Sustik Ferencné

“Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is — valamit,
amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted.” (Albert Schweitzer)

Gerontopszichiátriai konferencia

2010-06-17 20:39:49  -  Sustik Éva

A Gyulai Pándy Kálmán Kórház, a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság és a Tiszta Életért Alapítvány konferenciát rendezett a kórház konferenciatermében 2010. május 21.-én, melyre meghívást kaptam.

Az idősügy nagyon aktuális kérdés ma Magyarországon, és az egész világon.
Ezen a szakmai rendezvényen az idős emberek és a pszichiátria kapcsolatát vetítették a szép számmal megjelent hallgatóság elé.

Nagyon értékes és hasznos előadások hangzottak el neves orvosok tolmácsolásában a gerontológia helyzetéről ma Magyarországon, és a delíriumok előfordulásáról, kezeléséről az időskorban. A nagyon sokakat érintő dementiáról igen életközeli, nagyon emberi előadást hallhattunk egy olyan orvostól, akinek szívügye az ebben a betegségben szenvedők életminőségének javítása. Tisztelettel és szeretettel beszélt betegeiről, kezelésükről.
Nagy érdeklődéssel hallgattam a munkámmal szorosan összefüggő értekezést „Az idősotthonba költözést kísérő pszichológiai folyamat” – ról.

Szó volt még a művészetterápia (pl. tánc, ének, hangszer, képzőművészet terápia) hasznosságáról az idősekkel való foglalkozás terén, valamint a pszichoedukációról, mely egy lélektani-pedagógiai támasz annak megsegítésére, hogy a betegség által érintett emberek jobban megértsék betegségük alakulásának egyes időszakait, és tudjanak segíteni saját magukon. Idős korban, amikor a betegségek már krónikusak, ennek a lélektani támasznak nagy jelentősége lehet.

Elhangzott még egy tudományos előadás a vasculáris eredetű agyi károsodások genetikai és klinikai hátteréről, mely kutatás világszínvonalú tudományos eredményt tud felmutatni a betegség > leukoaraiosis, genetikai – öröklési szempontjairól.

Összességében elmondhatom, hogy sok hasznos és használható információhoz, új, értékes tudásanyaghoz jutottam a konferencia révén, melyért köszönet illeti a szervezőket.

Dombegyház, 2010. május 24.
Sustik Ferencné

„...öleljük hát szívünkre az öregséget, és
szeressük: tele van gyönyörűséggel, ha élni tudunk vele...
Minden élvezet a végére halasztja azt, ami a legkellemesebb benne.
Igen kellemes a már alászálló, de még nem rohamosan zuhanó idő.”

/ Cicero/

Tavaszvárás

2010-05-17 22:15:41  -  Sustik Éva

Minden tél szívében rejtezik egy vibráló tavasz,
és minden éj leple mögött ott vár egy mosolygós hajnal.

/Kahlil Gibran/

Az óév elbúcsúztatása, a vízkeresztkor lebontott szép karácsonyfa után már a tavaszt vártuk.

Első biztató jele a tavasz eljövetelének a farsang, mely vízkereszttől a Húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart.

Farsang

A farsang a tavaszvárás ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a mulatozás, tréfacsinálás, eszem-iszom, a párkeresés időszaka.

Nálunk ugyan már nem jellemző – vagy ki tudja – a párkeresés, de van farsangi díszítés, zene-bona, tánc, bolondozás, és van eszem-iszom. Eszem – a magunk sütötte fánk, iszom – tea, ásványvíz, gyümölcslé erejéig. Nótáztunk, táncoltunk, és nagyon jól éreztük magunkat.

Álarcosok, suttogók, szerelmesek, gyanakvók, féltékenyek, kacagók.
Farsang, tarka nép, suhog a selyem, ragyog a bársony, virít a csipke, libeg a szalag,
száll az ének, a dal, a kacagás. Carnevale, carnevale!

/ Moly Tamás: Karnevál /

Húsvét Ünnepe

A Húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban, de a tavasz eljövetelének, a természet megújulásának ünnepe is.

Ennek leggyakoribb szimbóluma a tojás, mert ez a termékenység, az új élet jelképe, mely festett, hímes tojás képében a Húsvét szimbóluma is.

A Húsvét ünnepét nálunk hagyományosan az óvodás gyerekek műsora teszi színessé, az intézmény ilyenkor tavaszi-húsvéti díszben pompázik.

Időseinknek és a gyerekeknek magunk készítette húsvéti ajándékkal kedveskedtünk.

A Nőnap kedves tavaszi ünnep, melyet sok szép kapott virág, sok szép kedves szó jellemez.

Minden hölgy – dolgozók és lakók egyaránt – megkapta a szép virágot és a kedves szót.

Köszönjük ezt a férfiaknak, mert ilyenkor övék a főszerep, mi nők elfogadjuk kedvességüket és a szál virágot, amit ezen a napon csak nekünk – lányoknak, asszonyoknak, idősnek, fiatalnak – a HÖLGYEKNEK adnak.

A nők olyanok, mint a jó bor: az idő csak tökéletesíti őket.

/ James Follett /

A Nőnapnál, ha lehet még bensőségesebb ünnepünk az Anyák Napja. Az iskola színjátszó szakkörének tagjai köszöntötték az édesanyákat, nagymamákat. Szép üdvözlőlapot, és egy szál virágot is hoztak a lakóknak és a dolgozóknak egyaránt szép verseik, dalaik mellé.

Mi dolgozók egy – egy verssel köszöntöttük az anyákat ezen a szép ünnepen.

Az anyákban van valami, ami alatta marad és fölébe emelkedik a józan észnek.
Az anyának ösztöne van!
A teremtés végtelen és kiszámíthatatlan akarata él benne, az vezérli tetteit.

/ Victor Hugo /

A május elsején rendezett bográcsos birkapörkölt-főzés zárta a tavaszvárás ünnepeit.

Tavaszvárás

A birkahúst Csatlós Andrástól kapta az intézmény minden lakója és dolgozója, amit ezúton is nagyon köszönünk. Igen finom pörköltet főztek belőle a kolléganők!

Tiszteletét tette nálunk a polgármester úr és a felesége, együtt költöttük el a május elsejei finom ebédet.

Volt szép májusfánk, melyet előző nap délután közösen a lakókkal díszítettünk és állítottunk.

Kerti asztalok, székek, sörsátor várta, hogy mindenki kinn töltse ezt a szép tavaszi napot.

Az idő ragyogó volt, sütött a nap, mindannyian nagyon jól éreztük magunkat….

Karácsony 2009.

2010-01-07 22:18:27  -  Sustik FerencnéKarácsony a Gondozási Központban
Karácsony

Ez évi karácsonyi ünnepségünket 2009. december 19-én 13:30 órai kezdettel rendeztük.
Az ünnepre való felkészülést már hetekkel korábban elkezdtük, meggyújtottuk az adventi gyertyákat az általunk készített adventi koszorún, hogy lélekben is felkészülten várhassuk a legszebb ünnepet.

Elkészült a bejárati díszítés, az udvari fenyőfa feldíszítése, kikerültek az újonnan vásárolt izzósorok, melyek este meghitté, széppé varázsolták intézményünket. A készülődéshez tartozott az óvodás gyerekek mikulási, az iskolások, vendégeink és a köszönő karácsonyi ajándékok elkészítése, melyet szívvel lélekkel készített az idősek és minden kolléganő segítségével Kerék Erzsébet és Tóth Andrásné.

Az idősek karácsonyi ajándékát is mi magunk készítettük nagy titokban, hogy a meglepetéssel örömet szerezhessünk.
Az intézmény fenyőfáját a Mezőhegyesi Molnár Lászlótól kaptuk, melyet ezúton is megköszönök. Általunk készített köszönő ajándékkal kedveskedtünk, melyet személyesen vittem el neki.

Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat és megtisztelte részvételével rendezvényünket dr. Varga Lajos polgármester úr, felesége dr. Varga Lajosné képviselő asszony és dr. Zajac Tamara, az intézmény orvosa.
Ünnepi műsort adtak a Balsaráti Vitus János Általános Iskola színjátszó csoportjának tagjai Gulyás Imréné vezetésével. A gyerekek szép műsora, s a karácsonyi ünnepi beszéd után négy szép hangú idős nénink gyönyörű karácsonyi dalokat énekelt nekünk. Két megható karácsonyi vers következett Móczné Papp Ildikó és Gerendeli Magdolna kolléganők tolmácsolásában, majd a kollektíva minden tagja elénekelte a "Hull a pelyhes fehér hó...." című dalocskát. Ez volt a mi személyes ajándékunk időseinknek és vendégeinknek.

Köszönő szavak következnek, mely köszönő szavak szóltak Dr. Varga Lajosnénak, aki több havi képviselői tiszteletdíjáról mondott le, hogy támogathassa az Önkormányzat minden intézményét és a szilveszteri Batyus Bál dekorációjának megvásárlását, Gerendeli Györgynének ,aki finom sós süteményt sütött a rendezvényünkre, valamint négy ellátottunknak, akik nyugdíjukból félretett kis pénzükből segítették a karácsony méltó megrendezését. Ők Balázs Illésné, Szekeres Ferencné, Maródi Lajosné és Boros Györgyné voltak. Köszönjük minden támogatónknak az önzetlen segítséget!
A befolyt pénzösszegeket az ajándékok elkészítése, az intézmény díszítése, az ünnepség megrendezése mellett a dolgozók munkájának elismerésére egy szerény jutalmazás erejéig használtam fel.

Az igazán családias hangulatú karácsonyi ünnepségünk karácsonyi dalok hallgatásával, beszélgetéssel zárult.
Minden kedves érdeklődőnek, aki a cikket olvassa, valamint a település minden lakosának ezúton kívánok nagyon boldog, örömteli, sikeres Új Esztendőt!

„ Szálljon szívünkbe áldott akarat.
Ez kösse egybe mind a kezeket.
Karácsony édes ünnepén
Te légy vendégünk: Jóság, Szeretet

/Móra László/

Sustik Ferencné
Intézményvezető

Decemberi hírek

2010-01-07 22:12:17  -  Sustik FerencnéEsemények a Gondozási Központban

 • December elején a Mikulás járt nálunk, elmaradhatatlan krampuszával. Kiosztották a mikuláscsomagokat néhány kedves, meleg szó kíséretében, nagy sikert és örömet aratva az idősek körében. Ebéd után az óvodás gyerekek kedves műsora hatotta meg időseinket.
 • Adventi koszorúkat, karácsonyi asztali-, ajtó- és ablakdíszeket készítettünk, melyeket a könyvtárban és két alkalommal a pénteki piaci napon is meg lehetett vásárolni tetszőleges pénzösszegért, mellyel a "Dombegyház Időseiért" Alapítványt támogatták. Köszönünk minden adományt. Az összeget a karácsonyi ünnepség megrendezéséhez használtunk fel!
 • A hideg beállta előtt elkészült az épület szigetelése és az ablakok cseréje, együtt az Polgármesteri Hivatal és az orvosi szolgálati lakás épületével. A pályázati pénzből megvalósított beruházás jó szolgálatot tett az idősek komfortérzete tekintetében. A régi, sok helyen korhadt ablakok nem zártak jól, nagy szélben a szobák hűvösek voltak. A másik nagy előny pedig a gázszámla csökkenése tekintetében lesz érezhető. A számla várhatóan amiatt is csökken majd, mivel november 1-től egy, az Önkormányzat által kötött szerződés révén 20%-al olcsóbban jut az intézmény a gázszolgáltatáshoz.
  További sok sikeres pályázatot kívánunk a fenntartó Önkormányzatnak!
 • Egy-egy magunk készítette karácsonyi dísszel köszöntük meg az egész éves jó együttműködést a velünk kapcsolatban álló intézményeknek, üzleteknek.
 • Karácsony 2009. Ünnepi műsorunk december 19-én 13:30 órakor kezdődött. A rendezvényről külön cikkben olvashatnak az érdeklődők.
 • Batyus bál 2009. Nagyon kellemes, jó hangulatú szilveszteri mulatságot rendezett immáron 4. alkalommal az Önkormányzat, a Művelődési Ház nagytermében.

Mikulás-napi ünnepség a Gondozási Központban

2009-12-12 21:00:49  -  admin

A Gondozási Központban megrendezett Mikulás-napi ünnepségen a Hollósy Kornélia Óvoda tanulói rövid műsorral kedveskedtek a lakóknak.
A rendezvényen készült képek megtekinthetők a képgalériában, ide kattintva.

A Lelki Egészség Világnapja

2009-10-23 17:03:23  -  Sustik Ferencné

2009. október 15.-én a Pándy Kálmán Megyei Kórház Árvay-termében, a Lelki Egészség Világnapja alkalmából, Életünk színterei a mentálhigiéné tükrében címmel megrendezésre kerülő konferencián vettünk részt a Gondozási Központbólnégyen. A rendezvény a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány, a Békés Megyei Mentálhigiénés Egyesület, és a SZIME Békés Megyei Tagozata közreműködésével és rendezésével jött létre.

Mindig szívesen veszek részt a mentális egészséggel összefüggő előadásokon, és ezt szorgalmazom kolléganőimnek is. A mai stresszel teli világunkban nagyon fontos a lelki egészség megőrzése, karbantartása, amihez az ilyen színvonalas, hasznos, tudást is adó konferenciák nagyban hozzájárulnak.

Neves szakemberek tartottak előadást: Dr. Szicsek Margit szakpszichológus, Dr. Makara Péter professzor, Dr. Gácser Magdolna gyermek-pszichiáter.

Civil szervezetek együttműködésének fontosságát taglalta Bagyinszki Zoltánné, a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonának intézményvezetője. Az általa tartott szakmai műhelymunkán vettünk részt egy kis pihenő és ebéd után a „Szabadidő hasznos eltöltése a bentlakásos intézményekben” címmel, melyből sok hasznosítható ötletet merítettünk.

Utolsó momentumként a kórház ebédlőjében a gyermekpszichiátria kis betegei által készített alkotásokat tekintettük meg.

Köszönjük a szervezőknek a színvonalas, hasznos konferenciát!

Sustik Ferencné
Intézményvezető


„ A lelki egészség nem valami olyasmi, amit
készen kap, vagy amire rátalál az ember.
Sokkal inkább valami olyasmi, amit
meg kell teremtenünk magunkban.”

/ Thomas Stephen Szasz /

Felhívás

2009-10-23 16:48:52  -  Sustik FerencnéA Gondozási Központ felhívása

Ha szeretne többet tudni a Dombegyházi Önkormányzat által működtetett Idősek Otthonáról, ha Ön, vagy családtagja érdeklődik az ellátás iránt, esetleg van idős rokona, ismerőse aki elszármazott Dombegyházról, de szívesen visszatérne, kérem keressenek!

Amit nyújtani tudunk:
Családias légkör, szeretet és biztonság, jó hangulat, egymásra való odafigyelés és tisztelet.
Hitvallásunk:
Az öregség ne az élet vége, hanem koronája legyen!

Tisztelettel:

Sustik Ferencné
Intézményvezető

Telefon: 68/433-259
E-mail: sustikevakukaccitromail.hu

Családi találkozó a Gondozási Központban

2009-09-27 10:21:45  -  Sustik Ferencné

Emléklap a résztvevőknek Harmadik Családi Napunkat most már hagyományosan, a Halmok Közi Sokadalom, a települési falunap első napján, ez évben szeptember 11-én rendeztük.

Rendezvényünket a „Dombegyház Időseiért” Alapítvány támogatta.

A szervezést, készülődést időben elkezdtük, és most újdonsággal is megleptük a hozzátartozókat, a lakók és dolgozók közös produkcióval.

Az idő is kegyes volt hozzánk, a reggeli esőt követően gyönyörű, napfényes meleg lett. A programok közül kettő most már szintén hagyomány. Egyik a Községi Könyvtárban rendezett Falunapi kiállításokból egy, az Idősek Otthona lakóinak és dolgozóinak közös készítésű ajándéktárgyainak bemutatója.

A kiállítás mellett a Falunap minden fellépőjének is – immár harmadik alkalommal – készítettünk ajándékot, amivel remélem egy apró szelettel mi is hozzájárultunk a VII. Halmok Közi Sokadalom sikeréhez.

Másik rendszeres programunk lakóink köszöntése az Idősek Világnapja alkalmából.

10 órától gyülekeztek a hozzátartozók. Az üdvözlés és a rendezvény megnyitása után átsétáltunk a könyvtárba kiállításunk megtekintésére és természetesen megnéztük a Díszítőművészeti Szakkör és a Makett Klub kiállításait is, valamint a kiállított festményeket. Igen színvonalas, szép munkákat láthattunk.

Az idősek köszöntése után két lakónk – Szekeres Ferencné és Dékány Józsefné - egy-egy Petőfi vers elszavalásával örvendeztetett meg minket, majd elfogyasztottuk a finom ebédet. Kis pihenés után következett a lakók - dolgozók közös produkciója. A pom - pom-os, zenés torna nagy sikert aratott, még egy ismétlésre is sor került, így minden hozzátartozó látta a közös fellépést. A közös műsorszámra a lakók is és a dolgozók is nagy odaadással készültek.

Programunkat a Dombegyházi Május Gyermek Néptánc Együttes zárta. Nagyon örültünk, hogy láthattuk az utánpótlás kedves, lelkes fellépését. Egy emléklappal és apró ajándékkal köszöntük meg, hogy elfogadták meghívásunkat.

A közös produkcióban fellépő és verset mondó időseink névre szóló emléklapot kaptak. Ránézve mindig emlékeznek erre a szép napra.

Tombolahúzással zártuk harmadik Családi Napunkat.

A délelőtt folyamán Dr. Varga Lajos polgármester úr és felesége Dr. Varga Lajosné képviselőasszony megtisztelte rendezvényünket látogatásával, és egy emléklappal köszöntötték Családi Napunk minden résztvevőjét.

Ezúton is köszönöm, hogy szakítottak ránk időt a Falunapi készülődés közepette, és nagyon köszönöm mindenkinek, aki bármilyen módon – édes és sós sütemények, üdítőitalok, gyümölcsök, készpénz adomány – elősegítette a rendezvény sikerét.

Minden támogatónknak levélben egy kis általunk készített ajándékkal köszöntem meg önzetlen segítségét.

A visszajelzések alapján elmondhatom, hogy mindannyian jól éreztük magunkat, örülök, hogy örömet szerezhettünk.

Köszönöm kolleganőimnek a sok munkát, amivel a Családi Nap sikerét nagyban elősegítették!

“A boldogságot nem lehet ajándékba kapni.
Egyetlen titka: adni, mindig csak adni, jó szót, bátorítást,
mosolyt, hitet, és sok-sok önzetlen, tiszta szeretetet.”

(Goethe)

A rendezvényről készült képek megtekinthetők a Képgalériában, Gondozási Központ Albumai címszó alatt.

Dombegyház, 2009. szeptember 23.

Sustik Ferencné
Intézményvezető

Fotók

2009-06-22 08:12:13  -  Sustik ÉvaA Gondozási Központ tavaszi rendezvényeinek fotói

Fotók a Gondozási Központ tavasszal megrendezett programjairól (kattintásra galéria nyílik).

Idősek Otthonában történt!

2009-03-27 14:39:06  -  Sustik Éva

Elbúcsúztattuk a 2008-as esztendőt. A szép eseményeket, emlékeket magunkkal hoztuk, a rosszakat otthagytuk és elfelejtettük.

Várjuk a tél végét, várjuk a tavaszt, ezért is rendezünk minden évben farsangi mulatságot.

A Farsang a karácsonyi ünnepkör végén, vízkeresztkor (január 6) indul és a húsvéti ünnepkör kezdetéig, hamvazószerdáig tart.
Ez a nap nálunk farsangi fánk sütéséről, egy kis önfeledt szórakozásról –zene, tánc- szól.
A kolléganők nagyon finom fánkot sütöttek, amit lakóink jóízűen elfogyasztottak.
Beszélgettünk a régi farsangokról, sok érdekes dolgot tudtunk meg időseinktől a régi idők farsangi mulatságairól.
Késő délutánig szólt a zene, mindenki jól érezte magát.

„Elmúlt farsang el, el, el
Kinek használt, kinek nem,
Nekem használt, neked nem,
Én táncoltam, te meg nem!”

Következő ünnepünk március 8-a, a Nőnap.

Mindig bensőséges, szép műsorral kedveskedünk idős hölgyeinknek, akik jelenleg 18-an vannak. 18 szál szegfű díszítette az asztalt, Kerék Ági, András Petra és András Bálint szép műsorral, versekkel, gitárszóval köszöntötték az idős néniket a Nőnap alkalmából.

„Az élet zenéjét a nők adják,
akik őszintén, minden feltétel nélkül
fogadják magukba a dogokat, hogy
érzéseiken át szebbé alakítsák át azokat.”

A dolgozó hölgyek személyes nőnapi köszöntő lapot kaptak az Önkormányzattól, melyet ezúton is köszönünk.

Március 15-i megemlékezés.

Ezen a napon a magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük.
Március 15-én minden megemlékező kokárdát tűz a ruhájára. Ez a hagyomány a francia forradalom nyomán keletkezett, a magyar szabadságharcosok viseltek először nemzeti színű szalagot.

A magyar színhármas:

 • a piros az erőt,
 • a fehér a hűséget,
 • a zöld a reményt jelképezi, és ez vált hivatalos lobogóvá.

Intézményünkben a Balsaráti Vitus János Általános Iskola diákjaival ünnepeltük Nemzeti ünnepünket. Színvonalas, szép műsorukkal méltóképpen emlékeztünk meg az 1848-as eseményekről.

Jómagam Petőfi Sándor: A Márciusi Ifjak c. versével tisztelegtem az ünnep előtt, melyet megosztok a honlap olvasóival is.

PETŐFI SÁNDOR: A MÁRCIUSI IFJAK


Szolgaságunk idejében
Minden ember csak beszélt,
Mi valánk a legelsők, kik
Tenni mertünk a honért!

Mi emeltük föl először
A cselekvés zászlaját,
Mi riasztók föl zajunkkal
Nagy álmából a hazát!

A földet, mely koporsó volt
S benn egy nemzet a halott,
Megillettük, és tizennégy
Milljom szív földobogott.

Egy szóvá s egy érzelemmé
Olvadt össze a haza,
Az érzelem "lelkesűlés",
A szó "szabadság" vala.

Oh ez ritkaszép látvány volt,
S majd ha vénül a világ,
Elmondják az unokáknak
Ezt a kort a nagyapák.

És mi becsben, hírben álltunk,
Míg tartott a küzdelem,
De becsünknek, de hirünknek
Vége lett nagy hirtelen.

Kik nem voltak a csatán, a
Diadalhoz jöttenek,
S elszedék a koszorúkat,
Mert a szóhoz értenek.

E sereg, mely, míg a harc folyt,
El volt bujva vagy aludt,
Igy zugott a diadalnál:
Mi viseltünk háborut!

Legyen tehát a tiétek,
A dicsőség és a bér,
Isten neki... nem küzdénk mi
Sem dicsőség-, sem dijért.

És ha újra tenni kell majd,
Akkor újra ott leszünk,
És magunknak bajt s tinektek
Koszorúkat szerezünk.

Viseljétek a lopott hírt,
A lopott babérokat,
Nem fogjuk mi fejetekről
Leszaggatni azokat.

Abban lelünk mi jutalmat,
Megnyugoszunk mi azon:
Bárkié is a dicsőség,
A hazáé a haszon!

Köszönöm, hogy elolvasták intézményünk híreit.

Sustik Ferencné
Gondozási Központ vezető

II. Családi Nap

2008-09-27 09:54:21  -  Sustik Éva2008. szeptember 19-én második alkalommal találkoztak egymással az intézmény lakói, hozzátartozói és dolgozói.

Immár hagyományosan a települési Falunap első napján rendezzük az intézmény Családi Napját.

Emléklap

Többszörös okunk volt az ünneplésre. Idén 10 éves az intézmény, elkészült a 8 férőhelyes új szárny és áprilistól működik a „Dombegyház Időseiért” alapítvány.

Ez a rendezvényünk az alapítvány támogatásával került megrendezésre és ez okból a meghívottak között voltak az alapítvány alapító tagjai és kuratóriumának tagjai.

Az üdvözlő beszéd után legidősebb lakónk Boldog Gáborné néhány szép verssel örvendeztetett meg minket, majd a hozzátartozók és érdeklődők megtekinthették a könyvtárban az idősek által készített ajándéktárgyakat és dísztárgyakat mely kiállítás szintén másodszor került megrendezésre. A kiállítás kreatív vezetője a dísztárgyak készítésének szervezője Pilán Györgyné. Szintén az ő vezetésével a kolleganők és az idősek munkájával készültek apró ajándéktárggyal melyet a falunap minden fellépője megkapott.

A kiállítás megtekintése után került sor az idősek világnapja alkalmából az ellátottak köszöntésére, majd az ebéd és tombola húzás következett.

A nap folyamán a társalgóban dvd-n folyamatosan lehetett megnézni az előző évi családi nap és az év folyamán lezajlott események fényképeit.

A rendezvény sikeréhez hozzájárultak:

Ifj. Csatlós János csekély nyersanyag ellenében finom süteményeket és tortákat sütött, Ménesi Róbertnének köszönhetjük a finom gyümölcsöket, Molnár Lajosné pedig pénzösszeggel támogatta a rendezvényt.

A tombola tárgyak nagy része a kuratórium tagjainak és a kolleganőknek köszönhető.

A jó hangulatú rendezvényt méltó képen fejezte be a Május Gyermek Néptánc Együttes fellépése, mely mindenki körében nagy sikert aratott.

Rendezvényünket megtisztelte településünk polgármestere aki néhány mondattal üdvözölte a rendezvény minden résztvevőjét és egy emléklapot adott át a második Családi Nap köszöntésére.

Elfogadta meghívásunkat az intézmény orvosa és az alapítvány kuratóriumának néhány tagja is.

A rendezvény befejeztével úgy köszöntünk el a hozzátartozóktól és minden résztvevőtől, hogy jövőre ugyanitt találkozunk.

Gyereknap

2008-08-07 22:52:57  -  Sustik Éva
„A gyermek szeme a jövő tükre.
Jaj annak, aki elhomályosítja!”

/Juhász Gyula/

2008. május 29-én du. 1 órára díszbe öltöztettük az Idősek otthonát. Sok színes lufi várta az óvodás és iskolás gyerekeket köszönetképpen a sok szép műsorért, amit minden ünnepen az időseknek előadtak.

A gyerekeknek szendviccsel, palacsintával, finom teával kedveskedtünk, a felnőtteknek az idősek által készített ajándéktárgyakkal.

A kicsiknek aszfaltrajzversenyt rendeztünk és apró játékokat dugtunk el az udvarra, azokat kellett megtalálni. A nagyoknak lufi borotváló versenyre lehetett benevezni, közben jó zene szólt az udvaron. Minden gyerek kapott csokit és hűtő mágnest, a szép rajzokért külön csoki is járt.

Az idősek örömmel nézték a sok zsibongó, szaladgáló gyereket és a mazsorettek szép, élvezetes műsorát. Ezúton is köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat.

Úgy gondolom jól sikerült ez a kezdeményezés, ami köszönhető annak is, hogy voltak nagylelkű felajánlók, - a Gyurma Pékség és Mag János vállalkozó.

A gyerekek jól érezték magukat, örültünk, hogy szép számban eljöttek. Az idős emberekre nagyon jó hatással van a gyerekek vidámsága, üdesége.

A gyerekeknek kívánunk szép, tartalmas nyári szünetet, a felnőtteknek jó pihenést, feltöltődést a következő tanévre. Várjuk a gyerekeket a Gondozási Központban rendezendő különböző ünnepekre.

Miközben megpróbálunk mindent megtanítani
gyermekeinknek az életről,
gyermekeink megtanítják nekünk, hogy miről is szól az élet.

/Angela Schwindt/

Anyák napja

2008-08-07 22:39:44  -  Sustik Éva
Ha anya vagy, sohasem maradsz igazán egyedül
a gondolataidban. Egy anya mindig kétszer gondolkodik:
egyszer önmagáért, másodszor a gyermekéért.

/Sophia Loren/

Az idei év Anyák napi ünnepségére április 30-án került sor. Ez az ünnepi műsor azért volt különlegesebb és meghatóbb - amellett, hogy az Anyák napi megemlékezések mindig meghatóak – az előző sok szép és emlékezetes műsortól, mert a szereplő gyerekek legtöbbje most ballag, befejezi általános iskolai tanulmányait.

A gyerekek mindig szívvel-lélekkel jöttek hozzánk, mi szeretettel vártuk őket. Így volt ez most is, nagyon szép műsorral köszöntötték az Édesanyákat, Nagymamákat, apró ajándékokkal kedveskedtek, amit mi is viszonoztunk.

Sok szem volt könnyes, közöttük Gulyás Imréné Gabika szeme is, mert ő is búcsúzik ezektől a gyerekektől, akikkel együtt sok munkával sok szeretettel készültek az iskolai és a hozzánk jövő műsorukkal is.

Ezúton is mondunk köszönetet mindenkinek a szép műsorokért, a gyerekeknek kívánunk minden jót, sok sikert a további életükhöz.

Egy kedves Anyák napi verssel zárom megemlékező soraimat.

Szeresd édesanyádat

Ő az, aki halkan bölcsőd fölé hajol,
Ő az, aki neked altató dalt dalol.
Megmosdat, megfürdet, megfésül szépen,
Tündérmesét mond lágy téli estéken.
Amikor beteg vagy, Ő az, aki ápol
Két szemében mennyi aggódás, gond lángol.
Ő az, aki mindig imádkozik érted,
Nincs, óh nincs határa nagy szeretetének.
Tele van a lelke érted égő fénnyel,
Ne bántsd meg őt soha engedetlenséggel.

Alapítvány a dombegyházi idősekért

2008-05-14 16:26:17  -  Sustik Ferencné2007. októberében kezdtünk hozzá az alapítvány szervezéséhez. A gondolat már régóta foglalkoztatott és sok hasznos gyakorlati tanácsot is kaptam az első lépések megtételéhez.

Decemberre segítőkész, nagylelkű, a céllal azonosulni tudó adományozók – 14 alapító, 10 támogató tag – jóvoltából hozzáfoghattunk a konkrét feladatokhoz.

Az Alapító Okirat elkészítésére, az alapítvány Megyei Bíróságon történő bejegyeztetésére Dr. Kovács Imre ügyvédet kértem meg.

A kuratóriumi tagsági felkérésre mindenki igent mondott, amit ezúton is megköszönök.

A kuratóriumi tisztségviselők megválasztása 2008. február 8-án megtörtént.

Kuratórium felállása:

Elnök: Sustik Ferencné

Elnökhelyettes: Denucz Istánné

Gazdasági titkár: Molnár Sándorné

Tagok:

 • Pappné Gazsi Anna
 • Buza Edit
 • Hurguly Lászlóné
 • Tóthné Kócs Erzsébet

Tiszteletbeli tag:

 • Lehoczki Jánosné

Az alapítvány számláját az OTP & Kereskedelmi Bank Rt. battonyai fiókja vezeti.

OTP számlaszám: 11733089-20018542

Az alapítvány bejegyzése a Békés Megyei Bíróságon 2008. április 1-jén megtörtént, a bírósági végzés április 19-én emelkedett jogerőre, tehát ettől a naptól hivatalosan működhet.

Az alapítvány KÖZHASZNÚ.

Neve: „Dombegyház Időseiért” Alapítvány

Adószám: 18393426-1-04

Székhelye: Gondozási Központ 5836, Dombegyház Tavasz u. 3.

Tel: 68/433-259 70/338-9981

A székhelyen az alapítványnak készítünk egy hirdetőtáblát, ahol minden, az alapítvánnyal kapcsolatos információt bárki megtekinthet.

A SZJA 1 %-át két év után fogadhatja az alapítvány, tehát a 2010-es adóévvel kezdődően.

Tájékoztatás készül a Dombegyházi Híradóban is, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon az alapítvány.

Aki olvassa e sorokat és tud segíteni, készpénzfizetési csekken ezt megteheti, melyet a kuratóriumi tagoktól kérhet. Bármilyen csekély összeg és egyéb pl. ápolást segítő eszköz, tisztálkodási szerek, tartós élelmiszer segíti a Gondozási Központ által a saját otthonukban ellátott és a bentlakásos ellátásban levő időseket.

Sustik Ferencé
Kuratóriumi elnök

A Gondozási Központ 2008. első negyedévének történései

2008-04-15 22:11:05  -  Sustik FerencnéBeszámoló

Farsang

Február a farsang időszaka. Változó hosszúságú, Vizkereszt (január 6.) után kezdődik és a Húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt első napjáig, hamvazószerdáig tart, mely az idén február 8.

Nálunk egy kicsit kitolódott a farsang ünneplése,február 27-én tartottuk a téltemető-tavaszváró ünnepet, de még benn maradtunk a farsangi időszakban.
Az elmaradhatatlan fánkevés trmészetesen megvolt, farsangi díszbe öltözött az Otthon, volt zene sőt tánc is!
"Nagy családi" körben búcsúztattuk a telet és várjuk a tavaszt, az újjászületést.

Március 15.

Ezen a napon a magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Március 15-e jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki és jelkép a nemzeti zászló, melynek vörös színe az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt szimbolizálja.
Március 14-én Gulyás Imréné tanárnő felkészítésével a Balsaráti Vitus János Általános Iskola tanulói emlékeztek és idézték fel méltóképpen az 1848-as eseményeket a Gondozási Központ időseinek tiszteletére.

Nagy örömmel mondhatom, hogy Petőfi Sándor 1848 március 13-án megírt versét, a Nemzeti Dalt, legidősebb lakónk a 91 éves Boldog Gáborné, Jolánka néni szavalta el.
Jómagam, Petőfi: A Márciusi Ifjak című versének tolmácsolásával tisztelegtem hazánk nemzeti ünnepe előtt.

Húsvét

A Húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, melyet március vagy április hónapban, a hold állásának megfelelően tartanak.
A Biblia szerint Jézus - nagypénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Áldozatával megváltotta mind en ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

A Húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, melynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

A hosszúra nyúlt tél befejezéseként március 21-én (ill. március 20-án, ritkán március 19-én a naptárrendszer és a föld mozgásának eltérései miatt) bekövetkezik a tavaszi napéjegyenlőség és ez a tavasz kezdete is egyben.

Március 19-én ünepeltük az Otthon lakóival és az óvodások kedves műsorával a Húsvétot.

A gyerekeket Máté Mihályné, Dusik Józsefné és Hegedűs Istvánné kísérte el.

A kicsi gyerekek mosolya, kedvessége mindig nagy hatással van rank és nagy örömmel várjuk mindannyian műsorukat.

Apró húsvéti ajándékkal kedveskedtünk a szép versekért "cserébe", amit az idősek és a dolgozók készítettek.

Az első negyedév ünepéhez tartozik még a Julianna nap. Tóth Sándorné, Juliska nénit február 16-án egy szál virággal és egy szép verssel köszöntöttük.

Ezzel lezárult első három hónapunk és mi jókedvvel, optimistán tekintünk a következő hónapok elé, melyekről szintén beszámolok.

Sustik Ferencné
Gondozási Központ vezető

Családi Nap a Gondozási Központban

2007-10-01 12:42:31  -  Sustik FerencnéÉlménybeszámoló

Első Családi napunk

2007.szeptember 21.


„ Az igazi szeretet próbája egyedül az,
hogy nem fél a másik ember szeretetétől,
hogy elegendő benne a szelídség, a türelem
és az alázat ahhoz, hogy elfogadja azt.”

/ Pilinszky János /

Nagy készülődés, meghívók szétküldése, egyeztetés „Hogyan is csináljuk?” előzte meg ezt a bentlakók, hozzátartozóik és a dolgozók első szervezett találkozóját.

Közel 60-an gyűltünk össze, 14 vendégünk ebédet is kért, amelyet mindenki hozzátartozójával egy asztalnál fogyasztott el.

Kolléganők saját készítésű süteményekkel kedveskedtek, fáradtságot nem kímélve készültünk a nagy napra.

Különböző sarkokat alakítottunk ki, - Kézműves, Játék, Fotó sarok- ezzel illusztrálva , mi mindent csinálunk, mivel telnek napjaink.

A Családi nap egybe esett Dombegyház Vendégváró Falunapjával, a Halmok Közi Sokadalommal.

Ez azért volt érdekes, mert a település Könyvtárában több nívós kiállítás mellett a Gondozási Központ ellátottjai által készített dísztárgyak kiállítása is helyet kapott.

Családi Nap 2007A Családi nap megnyitása után átsétáltunk a vendégekkel, megnéztük a kiállításokat és az új épületszárnyat, ahol reményeink szerint hamarosan 8 idős embernek adunk otthont, biztonságot és nyugalmat.

Rendezvényünket megtisztelte a Polgármester Úr, aki a Falunapi igen szoros készülődés, sok munka mellett szakított arra időt, hogy néhány köszöntő szóval üdvözölje az időseket, hozzátartozóikat és a dolgozókat.

Örömünkre eljött intézményünk orvosa Dr. Zajac Tamara is, aki vigyázza, óvja lakóink egészségét.

A megnyitó után legidősebb lakónk, Boldog Gáborné, Jolánka néni 3 szép verssel örvendeztetett meg minket.

Az ebédet követően az október 1-i Idősek Világnapja alkalmából köszöntöttem a lakókat egy ünnepi megemlékezéssel, majd a tombolahúzás következett, amelyen mindenki igen jól szórakozott.

A rendezvény záró aktusaként olyan szívszorító meglepetésben volt részünk, ami a mai pénzhajhász, önző világunkban igazán szívet melengető érzés volt.

Egy lakónk hozzátartozójától Czeglédi Sándortól és feleségétől egy Panasonic videokamerát és DVD lejátszót kapott intézményünk, hogy ne legyen probléma jeles ünnepeinket megörökíteni!

Ezúton is megköszönjük ezt a szép, önzetlen gesztust, a hasznos, értékes ajándékokat minden lakónk és dolgozónk nevében.

Családi Nap 2007Ezenkívül, - hogy pénzügyi nehézség ne árnyékolja be a készülődés örömét, - két kedves jótevőnk anyagilag járult hozzá a rendezvény sikeréhez. Köszönjük!

Érzésem szerint mindenki jól érezte magát, örömmel, megelégedéssel zárhattuk le első Családi napunkat, melyet hagyományteremtőnek szánunk.

Jövőre újra szeretnénk megrendezni ezt a kedves napot, mely az idősek családi kapcsolatainak ápolását szolgálja, az ő lelki békéjük és nyugalmuk érdekében mozdult meg a Gondozási Központ minden dolgozója, hogy időseink örömét látva a mi lelkünk is feltöltődjön örömmel és sikerélménnyel.

Befejezésül megköszönöm minden munkatársam önzetlen segítségét, mellyel nagyban hozzájárultak a nap sikeréhez.

Sustik Ferencné

Ópusztaszeren jártunk

2007-08-27 22:00:26  -  adminÉlménybeszámoló a Gondozási Központ nappali klubjának és bentlakásos otthonának közös kirándulásáról

2007. augusztus 23-án a Gondozási Központ nappali klubja és bentlakásos otthona közös kirándulásra indult Ópusztaszerre Almási Klára kolléganő segítő közreműködésével.

Az utazás az Önkormányzat autójával történt, a segítséget ezúton is köszönjük!

Az út különlegességeként Mindszenten komppal keltek át a Tiszán, ami külön élmény volt mindenkinek.

Ópusztaszer ad otthont a Nemzeti Történeti Emlékparknak, melynek legfőbb látványossága a Feszty-körkép.
A körkép a magyarok bejövetelét ábrázolja a Kárpát-medencébe amint a Vereckei-hágóról ereszkednek le. Jókai Mór ötlete nyomán Feszty Árpád több festőtársával közösen alkotta meg. 1894-ben a budapesti Városligetben mutatták be. A második világháborúban, 1944-ben súlyosan megrongálódott. Lengyel és magyar restaurátorok felújították, újrafestették és az eredetileg 1700 négyzetméter képfelületből megmaradt 600 négyzetméter roncsokból újra elénk varázsolták az eredeti látványt.

A körkép igen impozáns, 113 méter kerületű és 13,5 méter magas, a mi kirándulóinknál is nagy tetszést aratott.

Megtekintették továbbá a Panoptikumot amely többet között az ősvezérek vérszerződése, nevezetes magyar királyok, Sissy királyné bemutatása emberszabású viaszszobrok segítségével. Egy lovasbemutató tette még élvezetesebbé a sok látnivalót.

Utoljára a „Promenád 1896” viselettörténeti kiállítást nézték meg, melyben eredeti viseleteket, ruházatot, mesterségeket ábrázolnak korhűen. A kiállítás a maga nemében egyedülálló Magyarországon.

Ópusztaszerről Szegedre utaztak ahol ízletes ebédet fogyasztottak el majd fagyiztak. Ezután megnézték a Dómot, a Nemzeti Színházat, Sissy királyné és Dankó Pista szobrát.

Igazi kánikulai nap volt, elfáradva, de nagyon sok új élménnyel gazdagodva értek haza kirándulóink.

Bemutatkozik a Gondozási Központ

2007-08-08 10:00:26  -  adminIdősellátás Dombegyházon

Dombegyház lakosságának több mint 28 %-a idősödő és idős emberekből áll. Közülük magas arányban vannak egyedülállók, akik – ha még család sincs a közelükben – fokozottan ki vannak téve az izoláció veszélyének, az elmagányosodásnak.

Gondozási központAz idős emberek egyedül már el nem látható szükségleteinek kielégítésén, a magány enyhítésén segít a települési Önkormányzat által fenntartott és működtetett Gondozási Központ. Három alapellátási forma – étkeztetés, házi segítségnyújtás, nappali ellátás – és egy szakosított ellátás, a bentlakásos idősek otthona segíti a település idős lakosságát. Az ellátások iránt fokozatosan emelkedik az igény, és biztosítva van az átjárhatóság az alapellátás fokozatain át a bentlakásos ellátásig.

Nagy erénye a településnek, hogy az Önkormányzat önként vállalt feladatként működteti a 20 fős bentlakásos ellátást, és kistérségi szociális felzárkóztató program keretében alkalma nyílt 8 fővel bővíteni e szakosított ellátási formát.

Gondozási központAz intézményben az intézményvezető és a vezető ápoló mellett, 6 szociális szakember, egy mentálhigiénés asszisztens, egy egészségügyi képzettségű dolgozó és 2 fő kisegítő személyzet tevékenykedik. Az intézmény orvosi teendőit szerződéssel, a település egyik háziorvosa látja el.

Az intézmény jó szakmai kapcsolatot tart fenn a megyei Módszertani Központtal, valamint több szociális intézménnyel, mely intézményekkel kölcsönösen segítjük egymást bármilyen szakmai kérdésben.

Gondozási központHelyi szinten a Hollósy Kornélia Óvodával, a Balsaráti Vitus János Általános Iskolával valamint civil szervezetekkel ápolunk gyümölcsöző, jó kapcsolatot.

Az idős emberek ellátása őszülő társadalmunk igen fontos feladata. Munkánkat szívvel-lélekkel, türelemmel végezzük a rászoruló emberek érdekében, hogy mindez környezetünk és önmagunk megelégedésére szolgáljon.

Befejezésül Bárczi Gusztáv szavait idézem:

„Szeresd egészségedet, mert ez a jelen.
Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő.
Őrizd szüleid egészségét! – mert
a múlton épül fel a jelen és a jövő.”

Sustik Ferencné
Gondozási Központ vezető


„Dombegyházi belterületi utak fejlesztése” TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BS1-2022-00051

Magyar Falu Program „Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése - 2021”

Magyar Falu Program „Óvódai játszóudvar, közterületi játszóterek fejlesztése fejlesztése - 2021”

Magyar Falu Program „Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése-2021”

„Dombegyház Művelődési Ház épületenergetikai felújítása” TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BS1-2022-00028

„Új kerékpárút építése a 4444 számú út belterületi szakaszán” TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BS1-2022-00026

Magyar Falu Program

Magyar Falu Program

Komplex humán szolgáltatások fejlesztése a helyi közösségekre és erőforrásokra támaszkodva
EFOP-1.5.3-16-2017-00060

„Együtt a közösségért! – helyi identitás és kohézió erősítése”
TOP-5.3.1-16-BS1-2017-00003
A szerződött támogatás összege:
51 413 776 Ft
A támogatás mértéke: 100%

Bölcsődei szolgáltatás fejlesztése Dombegyházon.
TOP-1.4.1-19-BS1-2019-00021
A szerződött támogatás összege:
175,64 millió forint
A támogatás mértéke: 100%

Komplex humán kapacitások fejlesztése a minőségi közszolgáltatásokért és a társadalmi hátrányok enyhítéséért
EFOP-3.9.2-16-2017-00025
A szerződött támogatás összege:
492 806 144 Ft
A támogatás mértéke: 100%

Külterületi utak karbantartásához szükséges eszköz és gépbeszerzés Dombegyház településen
VP6-7.2.1-7.4.1.2-16
A szerződött támogatás összege:
9 999 996 Ft
A támogatás mértéke: 95%

Délkelet-Magyarországi szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 5. (DKMO 5)
KEHOP-2.2.2-15-2017-00127
Támogatási összege:
2 334 041 610 Ft
Támogatási arány: 85%

Dombegyház önkormányzati tulajdonú épület energetikai korszerűsítése.
TOP-3.2.1-15-BS1-2016-00064
A szerződött támogatás összege:
87 148 018 Ft
A támogatás mértéke: 100%

Termelői piactér fejlesztésese Dombegyházon.
TOP-1.1.3-15-BS1-2016-00007
A szerződött támogatás összege:
63 136 540 Ft
A támogatás mértéke: 100%

Dombegyház nagyközség szociális ellátórendszerének fejlesztése.
TOP-4.2.1-15-BS1-2016-00031
A szerződött támogatás összege:
26 834 717 Ft
A támogatás mértéke: 100%

Hollósy Kornélia Óvoda infrastrukturális fejlesztése.
TOP-1.4.1-15-BS1-2016-00038
A szerződött támogatás összege:
80 000 000 Ft
A támogatás mértéke: 100%

Dombegyház önkormányzati tulajdonú iskolai épület energetikai korszerűsítése.
TOP-3.2.1-15-BS1-2016-00063
A szerződött támogatás összege:
24 809 382 Ft
A támogatás mértéke: 100%

Fenntartható közlekedésfejlesztés Dombegyház nagyközség területén.
TOP-3.1.1-15-BS1-2016-00021
A szerződött támogatás összege:
95 969 137 Ft
A támogatás mértéke: 100%

Dombegyház Egészségház infrastrukturális fejlesztése.
TOP-4.1.1-15-BS1-2016-00034
A szerződött támogatás összege:
20 802 242 Ft
A támogatás mértéke: 100%

Belvízelvezető csatornarendszer korszerűsítése Dombegyházon.
TOP-2.1.3-15-BS1-2016-00004
A szerződött támogatás összege:
150 000 000 Ft
A támogatás mértéke: 100%

Dombegyház Nagyközség Önkormányzata ASP Központhoz való csatlakozása.
KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16-2016-00611
Az elnyert támogatás összege: 6 millió forint.
A támogatás intenzitása: 100,00%.

Magyar Falu Program

Magyar Falu Program

Magyar Falu Program