Dombegyház története

2007-08-06 08:00:00  -  adminDombegyh√°z Nagyk√∂zs√©g r√∂vid t√∂rt√©nete

Okleveles adatok telep√ľl√©s√ľnkrŇĎl csak a 15. sz√°zad k√∂zep√©tŇĎl vannak, r√©g√©szeti leletek azonban val√≥sz√≠nŇĪs√≠tik, hogy Dombegyh√°z az √Ārp√°d-korban is l√©tezett m√°r. A 16. sz√°zad elej√©n a k√∂rny√©k egyik legjelentŇĎsebb egyh√°zas helye, legn√©pesebb fal√ļja volt. A sorozatos t√∂r√∂kd√ļl√°sok k√∂vetkezt√©ben idŇĎrŇĎl idŇĎre eln√©ptelenedett, √°m a kedvezŇĎ talaj-√©s v√≠zrajzi adotts√°gok miatt h√°romszor is √ļjratelep√ľlt.

Term√©keny f√∂ld Dombegyh√°z hat√°r√°banAz 1686. √©vi t√∂r√∂k hadj√°rat sor√°n ism√©t puszta lett, s csaknem m√°sf√©l √©vsz√°zad m√ļlva telep√ľlt ism√©t √ļjj√°. 1817-tŇĎl sz√°m√≠that√≥ Dombegyh√°z √ļjkori t√∂rt√©nete. Betelep√≠t√©s√©ben √©s a helyi t√°rsadalom kialak√≠t√°s√°ban d√∂ntŇĎ szerepe Marczib√°nyi csal√°dnak volt, konkr√©tan Marczib√°nyi M√°rtonnak, aki doh√°nykert√©szeket telep√≠tett ide, ŇĎk voltak az √ļjkori fal√ļ elsŇĎ lak√≥i.

1850-ben m√°r csaknem 700 lakos √©lt itt, a k√∂z√∂ss√©g az uradalomt√≥l 1270 hold f√∂ldet haszonb√©relt. A meg√©lhet√©st d√∂ntŇĎ m√©rt√©kben a mezŇĎgazdas√°g biztos√≠totta. A 20. sz√°zad elej√©ig a nagybirtokrendszer √≥ri√°si t√ļls√ļlya jellemezte a helyi birtokviszonyokat. Az elsŇĎ birtokreform folyt√°n 873 kat. holdat osztottak ki 581 f√∂ldn√©lk√ľli munk√°s k√∂z√∂tt.

A trianoni hat√°r megh√ļz√°sa gazdas√°gilag rendk√≠v√ľl visszavetette a falut, amely peremhelyzetbe ker√ľlt, √©s ennek k√°ros hat√°sait mind a mai napig nem tudta ellens√ļlyozni. A demogr√°fiai zuhan√°s n√©mi f√°zisk√©s√©ssel jelentkezett: r√©szben a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ, r√©szben a sz√°zad k√∂zepi t√°rsadalmi-gazdas√°gi v√°ltoz√°sok k√∂vetkezt√©ben.

Hat√°rkŇĎ a Magyar-Rom√°n hat√°rr√≥lAz ut√≥bbi √∂tven √©vben t√∂bb mint 40%-kal cs√∂kkent a lakoss√°gsz√°m a jelenlegi 2340 fŇĎre. A telep√ľl√©s jelenlegi ter√ľlete 5796 ha, n√©psŇĪrŇĪs√©ge 41 fŇĎ/n√©gyzetkilom√©ter. Az akt√≠v n√©pess√©g ar√°nya: 31,4%. A foglalkoztatottak √°gazat szerinti megoszl√°sa: mezŇĎgazdas√°g: 41%, ipar-√©p√≠tŇĎipar: 18,6%, egy√©b √°gazat: 40,4%. Valamely kisebbs√©ghez k√∂tŇĎdŇĎk ar√°nya: 1,5%.

A rendszerv√°lt√°s √≥ta a legnagyobb gondot az akt√≠v n√©pess√©g foglalkoztat√°s√°nak megold√°sa jelenti. A hosszabb-r√∂videbb ideig √°ll√°st nem tal√°l√≥k sz√°ma az ut√≥bbi √©vekben 130-200 k√∂z√∂tt mozgott, ami 20-25%-os munkan√©lk√ľli r√°t√°nak felel meg. K√∂zel nyolcvan regisztr√°lt v√°llalkoz√°s van a telep√ľl√©sen. T√∂bbs√©g√ľk egy√©ni, de kft., r√©szv√©nyt√°rsas√°g, sz√∂vetkezet √©s bet√©ti t√°rsas√°g is v√©gez tev√©kenys√©get.

A rendszerv√°lt√°s elŇĎtti idŇĎszakban korszerŇĪs√∂dtek, illetve l√©tes√ľltek a k√∂vetkezŇĎ int√©zm√©nyek: mŇĪvelŇĎd√©si h√°z, k√∂nyvt√°r, eg√©szs√©gh√°z, iskola√©p√ľletek, sportcsarnok. Ki√©p√ľlt a vezet√©kes g√°z- √©s v√≠zh√°l√≥zat.

Ut√≥bb is kedvezŇĎ v√°ltoz√°sok t√∂rt√©ntek az infrastruktur√°lis beruh√°z√°sok ter√©n: szil√°rdhullad√©k-lerak√≥ l√©tes√ľlt, a belter√ľleti utak nagy r√©sze szil√°rd burkolatot kapott, k√∂sz√∂nhetŇĎen elsŇĎsorban a g√°zk√∂zmŇĪ-privatiz√°ci√≥b√≥l befolyt √∂sszegnek. 1997-tŇĎl a digit√°lis telefonh√°l√≥zatba is bekapcsolt√°k a telep√ľl√©st. 1998-ban √°tadt√°k az idŇĎskor√ļak Gondoz√°si K√∂zpontj√°t.

A rendszerv√°lt√°ssal fel√°ll√≥ √ļj √∂nkorm√°nyzat megsz√ľntette a tv. √©rtelm√©ben a Kis- √©s Magyardombegyh√°zzal k√∂z√∂s tan√°csot. A h√°rom telep√ľl√©s 1992 √≥ta k√ľl√∂n-k√ľl√∂n √∂n√°ll√≥ k√©pviselŇĎ-test√ľlettel √©s szakigazgat√°si appar√°tussal l√°tja el feladatait. A k√∂zoktat√°s ell√°t√°sa t√°rsul√°si form√°ban t√∂rt√©nik.


Dombegyh√°z Nagyk√∂zs√©g √Ėnkorm√°nyzata ASP K√∂zponthoz val√≥ csatlakoz√°sa.
K√ĖFOP-1.2.1-VEKOP-16-2016-00611
Az elnyert támogatás összege: 6 millió forint.
A t√°mogat√°s intenzit√°sa: 100,00%.